Πως αλλάζω ένα σπασμένο πλακάκι;

Η αλλαγή σε ένα σπασμένο πλακάκι, είναι μια διαδικασία που μπορεί να μας απασχολήσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Τα πορσελανάτα και κεραμικά πλακάκια είναι πολύ ανθεκτικά, αλλά μπορούν να υποστούν ζημιές σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν πέσει επάνω τους ένα βαρύ αντικείμενο, ειδικά αν η αρχική εγκατάσταση ήταν προβληματική και υπάρχουν κενοί χώροι κάτω από τα πλακάκια.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αντικατάσταση των πλακιδίων. 

Τι θα χρειαστείτε:

Αρχικά θα χρειαστείτε πλακάκια για να αντικαταστήσετε αυτά που έχουν υποστεί ζημιά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα που να έχει απομείνει σε κάποια αποθήκη, θα χρειαστεί να τα ταιριάξετε με καινούργια πλακίδια. Θα χρειαστείτε φυσικά ένα δείγμα των πλακιδίων που θέλετε να αντικαταστήσετε, για να μπορέσετε να βρείτε κάτι που να ταιριάζει. 

Απαραίτητο. Ένα ξυστράκι σαν αυτό:

Ξυστράκι Αρμών Πλακιδίων
Ξυστράκι Αρμών Πλακιδίων

Θα χρειαστείτε επίσης:

 • Κόλλα πλακιδίων με βάση το νερό
 • Στόκο
 • Σμίλη 
 • Σφυρί για πλακάδες
 • Μεταλλική σπάτουλα, λαστιχένια σπάτουλα ή εύκαμπτη πλαστική σπάτουλα 
 • Πανιά και σπόγγους
 • Προστατευτικά γυαλιά
 • Γάντια από λάτεξ και γάντια εργασίας
 • Έναν κουβά
 • Κάποιο προστατευτικό πανί
 • Σταυρούς ή ταφ 

Βασικές οδηγίες: 

1. Προετοιμάστε την περιοχή και μετά κόψτε περιμετρικά του πλακιδίου 

Προστατέψτε την γύρω περιοχή και τα πλακίδια με κάποιο κάλυμμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το ξυστράκι για να αφαιρέσετε τον στόκο γύρω από το πλακίδιο που έχει υποστεί τη ζημιά, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθουν κάτι τα διπλανά πλακίδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν μικρό τροχό. 

2. Σπάστε το πλακίδιο 

Αφού προστατέψετε τα μάτια σας από τα θραύσματα φορώντας προστατευτικά γυαλιά, χρησιμοποιήστε τη σμίλη και το σφυρί για να σπάσετε το πλακάκι που θέλετε να αφαιρέσετε. Αφού το σπάσετε σε κομμάτια αφαιρείται εύκολα. Μη χαλάσετε την κάτω στρώση. 

3. Προετοιμάστε την επιφάνεια

Χρησιμοποιήστε μία μεταλλική σπάτουλα για να αφαιρέσετε την παλιά κόλλα ή τα κομμάτια του πλακιδίου που απέμειναν. Σκουπίστε και απομακρύνετε τα υπολείμματα..

4. Εφαρμόστε την κόλλα 

Καλύψτε το πίσω μέρος του νέου πλακιδίου με μια κόλλα πλακιδίων χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα. Η στρώση της κόλλας πρέπει να είναι ομοιόμορφη, αλλά όχι πολύ παχιά. Διαβάστε τις οδηγίες στη συσκευασία της κόλλας πριν την εφαρμόσετε.  

5. Τοποθετήστε το πλακίδιο 

Πιέστε το πλακίδιο γερά στην θέση του, αφού σιγουρευτείτε πως είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα πλακίδια. Οι σταυροί ή τα ταφ μπορούν να φανούν χρήσιμα εδώ. Με τη μεταλλική σπάτουλα μπορεί να αφαιρεθεί η περισσευούμενη κόλλα που μπορεί να τρέξει ανάμεσα στα πλακίδια. Καθαρίστε την επιφάνεια του πλακιδίου από τα υπολείμματα κόλλας με ένα πανί ή έναν υγρό σπόγγο. 

6. Στοκάρισμα 

Αφού τοποθετηθεί το πλακίδιο, η κόλλα χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να στεγνώσει καλά. Μόλις στεγνώσει η κόλλα, πρέπει να ετοιμαστεί ο στόκος σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή, και να πατηθεί/πιεστεί στους αρμούς χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα ή μια εύκαμπτη πλαστική. Όταν εφαρμόζετε το στόκο πρέπει να υπάρχει επαρκής πίεση και η εφαρμογή να γίνεται στους αρμούς του πλακιδίου διαγωνίως. Καθαρίστε και αφήστε να στεγνώσει. Ίσως χρειαστεί να στεγανώσετε το πλακίδιο αν είναι πορώδες.


Βρείτε στο κατάστημά μας, μοναδικά προϊόντα, υψηλής αισθητικής για το σπίτι σας. Διακοσμήστε το όπως εσείς θέλετε με τη γνωστή ποιότητα Παράβαλος“.

Για τη δική σας εξυπηρέτηση και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με το κατάστημά μας.

Βρείτε μας στο Google