Πώς θα ξεχωρίσετε τα Πορσελανάτα από τα Κεραμικά πλακίδια;

Τόσο τα πορσελανάτα όσο και τα κεραμικά πλακίδια, κατασκευάζονται από ένα μείγμα πηλού και άλλων υλικών, το οποίο συμπιέζεται σε μια πυκνή μάζα και ύστερα ψήνεται σε καμίνια με θερμοκρασίες άνω των 1000 βαθμών Κελσίου. Παρόλο που και τα πορσελανάτα και τα κεραμικά πλακάκια αποκαλούνται «κεραμικά πλακάκια», τα πορσελανάτα είναι εξ ορισμού σκληρότερα, πυκνότερα και απορροφούν λιγότερο νερό με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπή στο να ραγίσουν όταν εκτίθενται στο κρύο. Συγκεκριμένα, τα πορσελανάτα πλακίδια θα πρέπει να απορροφούν λιγότερο από 0,5% του όγκου τους σε νερό. Αλλά πώς ξεχωρίζετε εάν ένα πλακίδιο είναι πορσελανάτο ή απλό κεραμικό;

 1. Ελέγξτε τη συσκευασία.

  Αναζητήστε τη λέξη «Porcelain», την απορρόφηση νερού <0,5%, ή την κλίμακα σκληρότητας Mohs με αξιολόγηση από 7 και πάνω. Τα κεραμικά πλακίδια γενικά έχουν απορροφητικότητα νερού <3% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Εάν το πλακίδιο είναι χαρακτηρισμένο ως «Γυαλισμένο», πιθανότατα είναι πορσελανάτο.

 2. Ελέγξτε την τιμή.

  Τα πορσελανάτα πλακίδια συνήθως κοστίζουν περίπου 40% περισσότερο από τα κλασικά κεραμικά πλακίδια και η τιμή τους μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη, δεδομένων και άλλων τεχνικών παραγόντων.

 3. Δοκιμάστε το τεστ πτυσίματος

  Δοκιμάστε το τέστ για την απορρόφηση του νερού. Γυρίστε το πλακίδιο στο πλάι. Εφαρμόστε λίγο σάλιο στην άκρη. Εάν το πλακίδιο το απορροφήσει μέσα σε ένα λεπτό ή και λιγότερο, είναι κεραμικό. Σε ένα πορσελανάτο πλακίδιο, το υγρό θα παραμείνει στην επιφάνειά του για αρκετά λεπτά ή ακόμη και μέχρι να εξατμιστεί. Τα πορσελανάτα πλακίδια συνήθως κατασκευάζονται με τη μέθοδο πρεσαρίσματος του πορσελανάτου πηλού, για παράδειγμα της καολίνης, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το πορσελανάτο πλακίδιο να είναι πυκνότερο και πιο ανθεκτικό από το κεραμικό πλακίδιο. Το φινίρισμα είναι μια λεπτότερη και πιο λεία στρώση, με αιχμηρά σχηματισμένες γωνίες. Τα βερνικωμένα πορσελανάτα πλακίδια είναι ακόμη πιο σκληρά και ακόμη πιο ανθεκτικά στη ζημιά από τα κεραμικά πλακίδια.

 4. Παρατηρήστε τα προσεκτικά από κοντά.

  Τα ολόμαζα πορσελανάτα πλακίδια φέρουν το χρώμα και το μοτίβο σε όλη την επιφάνειά τους, γεγονός που ουσιαστικά τα καθιστά αδιαπέραστα και ανθεκτικά σε κάθε είδους εφαρμογή. Εάν το χρώμα στην επιφάνεια είναι το ίδιο στη διατομή τους, είναι καλή αλλά όχι και αλάνθαστη ένδειξη ότι έχετε μπροστά σας ένα πορσελανάτο πλακίδιο.

 5. Συγκρίνετε τη σκληρότητα.

  Τα κεραμικά πλακίδια είναι πιο μαλακά και είναι ευκολότερο να κοπούν από τα πορσελανάτα πλακίδια, επομένως όταν συγκρίνετε δύο πλακίδια, εκείνο που είναι ευκολότερο να κοπεί είναι πιθανότατα κεραμικό.

 6. Τεστάρετε τη σκληρότητα.

  Ένας πιο έγκυρος τρόπος να ελέγξετε τη σκληρότητα των πλακιδίων θα ήταν να την τεστάρετε χρησιμοποιώντας ένα άλλο υλικό σαν παράδειγμα. Η σκληρότητα μετριέται σύμφωνα με την κλίμακα Mohs, η οποία ξεκινά από το 1 (ταλκ – πούδρα) έως το 10 (διαμάντι). Τα κλασικά κεραμικά πλακίδια έχουν σκληρότητα περίπου 5-6, ενώ τα πορσελανάτα έχουν σκληρότητα 7 ή και παραπάνω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω συνήθη αντικείμενα για να χαράξετε το πλακίδιο. Εάν το αντικείμενο αφήσει ένα ευδιάκριτο σημάδι, το πλακίδιο έχει σκληρότητα λιγότερη από το αντικείμενο με το οποίο το χαράσσετε.

 • Νόμισμα (χάλκινο) – 3.0
 • Λεπίδα μαχαιριού (ένα καλό μαχαίρι κουζίνας ή ένας σουγιάς) – 5.0
 • Τζάμι (σπασμένο κομμάτι από τζάμι παραθύρου) – 5.5.
 • Χαλαζίας (ένα κοφτερό κομμάτι, που μπορείτε να προμηθευτείτε από σύγχρονα καταστήματα μόδας και lifestyle ή ένα κοφτερό κομμάτι) – 7.0

…και τέλος

Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή και ζητήστε ένα τεστ με εργοστασιακή αναφορά. Τα πορσελανάτα πλακίδια είναι κατηγορίας Β1a.