Στο κατάστημα ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ γνωρίζουμε ότι η αγορά νέων ή η αλλαγή παλιών πλακιδίων είναι μία πολύπλοκη διαδικασία για κάποιον με ελάχιστες γνώσεις στα πλακάκια. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλακάκια πλέον, διατίθενται σε πολλά και διαφορετικά σχέδια, ποιότητες και υφές. Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, δημιουργήσαμε αυτον τον οδηγό επιλογής πλακιδίων, ο οποίος περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των πλακιδίων, καθώς και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τόσο τα πλακάκια, όσο και την τοποθέτησή τους. Για οποιαδήποτε απορία προκύψει κατά την ανάγνωσή σας μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα 210 2461228 και ή να επισκεφθείτε το κατάστημα ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ στη Λεωφόρο Καραμανλή 69 στις Αχαρνές, για να σας εξυπηρετήσουμε από κοντά.

odigos agoras plakidion - Παράβαλος

Βασικές κατηγορίες πλακιδίων:

 

Κατηγορίες βάσει του υλικού κατασκευής:

 • Πλακάκια Γρανίτες (Γρανιτοπλακάκια)

Τα πλακάκια γρανίτες, όπως δηλώνει και το όνομά τους, είναι κατασκευασμένα από γρανίτη. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στην τριβή, καταπόνηση, υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Τα γρανιτοπλακάκια μπορεί να είναι γυαλισμένα και μη γυαλισμένα. Γυαλισμένα χαρακτηρίζονται τα πλακάκια γρανίτη όταν, μετά την παραγωγή τους, περάσουν διάφορα στάδια γυαλίσματος ώστε να αποκτήσουν λαμπερή επιφάνεια και χαμηλή απορροφητικότητα.

 • Κεραμικά Πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια παραγόνται σε  χαμηλότερη θερμοκρασία από τα γρανιτοπλακάκια και έχουν λιγότερες αντοχές. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για εσωτερικούς χώρους ή χώρους με μικρή έκθεση σε καιρικά στοιχεία. Τα κεραμικα πλακάκια χωρίζονται ανάλογα με την επιφάνειά τους, σε σμαλτωμένα και μη σμαλτωμένα. Η επιφάνεια των σμαλτωμένων είναι καλυμμένη με μία λεπτή στρώση σμάλτου, πράγμα που μηδενίζει την απορροφητικότητα του πλακιδίου και χωρίζονται σε ματ, ημιγυαλιστερά και γυαλιστερά. Τα μη σμαλτωμένα είναι εμποτισμένα με ειδικά υγρά ωστε να μειωθεί η απορροφητικότητά τους.

Κατηγορίες βάσει της ποιότητας κατασκευής:

 • Πλακάκια Πρώτης Ποιότητας:

Πλακάκια πρώτης ποιότητας χαρακτηρίζονται αυτά που δεν έχουν ορατά ελαττώματα, όπως χαρακιές, στίγματα ή χτυπημένες γωνίες, έχουν ίσο μήκος πλευρών, λεία επιφάνεια και ίδιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους, εκτός αν πρόκειται για πλακάκια με διαφοροποίηση χρώματος λόγω σχεδιασμού.

 • Πλακάκια Διαλογής:

Διαλογής χαρακτηρίζονται τα πλακάκια όταν έχουν ένα, ή παραπάνω, από τα ελαττώματα που αναφέραμε παραπάνω.

 

Κατηγορίες βάσει του χώρου τοποθέτησης:

 • Πλακάκια Δαπέδου
 • Πλακάκια Μπάνιου
 • Πλακάκια Επένδυσης Τοίχου
 • Πλακάκια Πισίνας
 • Πλακάκια Ψηφίδες

odigos agoras plakidion 2 - Παράβαλος

Επιπλέον Πληροφορίες:

 

Ιδιότητες που πρέπει να έχουν τα πλακάκια:

 • Υδατοαπορροφητικότητα

Ένα πλακάκι πρέπει να χαρακτηρίζεται από την δυνατότητά του να αντισταθεί στην υγρασία. Το πόσο χαμηλή είναι η υδατοαπορροφητικότητα ένος πλακιδίου είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της ποιότητάς του.

 • Αντοχή στη χρήση

Η αντοχή στη χρήση είναι μία από τις βασικότερες ιδιότητες ενός πλακιδιού και σύμφωνα με την αντοχή αυτή, κατατάσσουμε τα πλακάκια σε 5 κατηγορίες αντοχής.

-PEI I: Περιοχές πολύ ελαφριάς κίνησης (Υπνοδωμάτια μόνο)

-PEI II: Περιοχές ελαφριάς κίνησης (Υπνοδωμάτια, Μπάνια κλπ.)

-PEI III: Περιοχές μέσης κίνησης (Κουζίνες, Διάδρομοι, Σαλόνια κλπ.)

-PEI IV: Περιοχές αυξημένης κίνησης (Είσοδοι, Ξενοδοχεία κλπ.)

-PEI V: Περιοχές πολύ αυξημένης κίνησης (Δημόσιοι χώροι κλπ.)

 

Τι είναι το Πλακάκι Ντεκόρ:

Είναι το διακοσμημένο πλακάκι που τοποθετείται σε επιλεγμένα σημεία στο μπάνιο, προκειμένου να τονίσει τη διακόσμηση και συνήθως πωλείται με το τεμάχιο.

Τι είναι το Λιστέλλο:

Είναι ευθύγραμμα διακοσμημένα τεμάχια και συνήθως τοποθετούνται περιμετρικά του χώρου, με βασικό στόχο την τόνιση της διακόσμησης.

Τι είναι το Τορέλλο:

Το τορέλλο είναι διακοσμητικό τεμάχιο με οβάλ τελείωμα στην επιφάνειά του.

Τι είναι το Κάλιμπρο:

Κάλιμπρο λέγεται ο αριθμός που δείχνει το μήκος της πλευράς ενός πλακιδίου. Όταν λέμε ότι τα πλακάκια έχουν ίδιο κάλιμπρο σημαίνει ότι έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος σε επίπεδο χιλιοστού.

Τι είναι το Tono / Shade:

Το Tono ή Shade είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης του χρώματος της κάθε παλέττας πλακιδίων. Όταν, δηλαδή, λέμε ότι οι παλέττες έχουν το ίδιο Tono εννοούμε ότι τα πλακάκια αυτών των παλεττών έχουν όλα το ίδιο χρώμα.

Τι είναι το Rettificato:

Rettificato χαρακτηρίζεται ένα γρανιτοπλακάκι που οι πλευρές του είναι ευθυγραμμισμένες και κομμένες με lazer, πράγμα που επιτρέπει την τοποθέτηση με πολύ λεπτούς ή και καθόλου αρμούς.

Συχνές ερωτήσεις:

 

Μπορώ να τοποθετήσω πλακάκια χωρίς αρμούς;

Εάν είναι κομμένα με lazer (Rettificato) και η επιφάνεια τοποθέτησης είναι απόλυτα επίπεδη, ναι. Σε εσωτερικούς χώρους μπορείτε να κάνετε περιμετρικό αρμό ο οποίος γεμίζεται με σιλικόνη και μετά καλύπτεται με σοβατεπί. Σε εξωτερικούς χώρους όμως, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθούν αρμοί 3-5 χιλιοστών.

Που χρησιμεύουν οι αρμοί;

Οι αρμοί επιτρέπουν στα πλακάκια να συστέλλονται και διαστέλλονται όταν ο καιρός αλλάζει, χωρίς να σπάει το δάπεδο. Επιπλέον, επιτρέπουν την τοποθέτηση πλακιδίων σε ανισόπεδες επιφάνειες.

Μπορώ να τοποθετήσω πλακάκια, ενώ έχω ενδοδαπέδια θέρμανση;

Τα μεγάλα πλακάκια γρανίτη σε συνδυασμό με την κατάλληλη κόλλα μπρούν να τοποθετηθούν πάνω από την ενδοδαπέδια θέρμανση χωρίς κίνδυνο.

Πως ξεχωρίζω τα αντιολισθητικά πλακάκια:

Τα αντιολισθητικά πλακάκια φέρουν τη σήμανση “R1 – 11”. Αλλιώς μπορείτε να καταλάβετε το κατά πόσο αντιολισθητικό είναι ένα πλακάκι και από την αφή.

Μπορώ να διορθώσω γδαρσίματα ή θαμπάδες σε ένα πλακάκι;

Λογικό είναι ένα πλακάκι να υποστεί φθορές με τον καιρό. Αυτές οι φθορές δε γίνεται να διορθωθούν.

Μπορώ να τοποθετήσω καινούργια πλακάκια πάνω από τα παλιά πλακάκια δαπέδου;

Εάν η παλιά επιφάνεια είναι γερή υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης νέων πλακιδίων πάνω από τα παλιά, αφού πρώτα την επαλείψετε με αστάρι. Για να διαπιστώσετε εάν η παλιά επιφάνεια είναι γερή απλά την χτυπάτε ελαφρά και αν ο ήχος που παράγεται δεν είναι κούφιος τότε η επιφάνεια μπορεί να δεχθεί τη νέα επίστρωση.

Γιατί χρειάζομαι καλής ποιότητας κόλλα για να κολλήσω πλακάκια γρανίτη;

Τα πλακάκια γρανίτη, λόγω της χαμηλής απορροφητικότητάς τους, χρειάζονται καλύτερης ποιότητας κόλλα για να κολλήσουν.

Ποιά είναι η κατάλληλη εποχή και θερμοκρασία για την τοποθέτηση πλακιδίων;

Αυτό καθορίζεται από τις προδιαγραφές της κάθε κόλλας που θα χρησιμοποιηθεί. Οι περισσότερες τοποθετήσεις γίνονται από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, το καλοκαίρι και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το χειμώνα.

Γιατί κάποια πλακάκια εμφανίζουν στάμπα όταν τοποθετηθούν;

Ορισμένα κεραμικά πλακάκια που είναι κατασκευασμένα από κόκκινη μάζα, λόγω της υψηλής απορροφητικότητάς τους, τραβάνε το νερό της κόλλας και το εμφανίζουν στην επιφάνεια.

Έχοντας, πλέον, καλύψει τις βασικές γνώσεις γύρω από τα πλακίδια μπορείτε να διαλέξετε από μία πληθώρα σχεδίων για όλες τις ανάγκες στο ηλεκτρονικό κατάστημα ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ ή επισκεφθείτε το κατάστημα μας στην Λεωφόρο Καραμανλή 69 στις Αχαρνές.  Εναλλακτικά μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 210 2461228.