Πώς να διαλέξω πλακάκια για το ντους;

Αν απορείτε “Πώς να διαλέξω πλακάκια για το ντους;”, σας έχουμε κάποιες προτάσεις. Πολλά κεραμικά και πορσελανάτα πλακάκια είναι κατάλληλα για το ντους. Κατά την επιλογή υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Συμβουλεύουμε να ξεκινήσει κανείς με το υλικό του πλακιδίου, μετά το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τη διαρρύθμιση. Η επιλογή του σωστού πλακιδίου ξεκινάει με τον πελάτη να επικεντρώνεται στους χώρους στους οποίους θέλει να τοποθετήσει τα πλακίδια. 


Σημαντική σημείωση: Επειδή οι ντουζιέρες είναι χώροι που βρέχονται πολύ, προτείνεται να προσληφθεί ένας επαγγελματίας για την εγκατάσταση. Χρειάζονται περισσότερα από το να τοποθετηθούν απλά τα πλακίδια. Η προσοχή στην κλίση, οι αδιάβροχες μεμβράνες και το στοκάρισμα είναι απαραίτητα.  

Πώς να διαλέξω πλακάκια για Δάπεδα ντους

Τα κατάλληλα πλακίδια για ένα δάπεδο ντουζιέρας πρέπει να είναι αντιολισθητικά, αδιάβροχα και κατάλληλου μεγέθους για τον χώρο και την κλίση της ντουζιέρας. 

Τα πορσελανάτα πλακίδια είναι η δημοφιλής επιλογή, καθώς πολλά στιλβωμένα κεραμικά πλακίδια είναι ακατάλληλα, λόγω της ολισθηρότητας (εκτός και αν τα πλακίδια είναι πολύ μικρά).  

Κανένα αποτέλεσμα εγκατάστασης πλακιδίων δεν είναι απολύτως αδιάβροχο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο τα πλακίδια να αναφέρονται ως αδιαπέραστα, εκτός και αν το ντους είναι σε εξωτερικό χώρο και υπόκειται σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, όμως τα λιγότερο αδιαπέραστα πλακίδια (αναφερόμενα και ως μη υαλώδη) δεν είναι κατάλληλα για δάπεδα ντουζιέρων. 

Επιρροή μεγέθους

Το μέγεθος των πλακιδίων του δαπέδου μιας ντουζιέρας επηρεάζει και την ευελιξία στον σχεδιασμό και την αντιολισθητικότητα. Το δάπεδο στις ντουζιέρες έχει κλίση προς το σιφόνι ώστε να κατευθύνει όλο το νερό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό καθιστά δύσκολη την εφαρμογή των πλακιδίων με διαστάσεις μεγαλύτερες των 15×15 εκ. σε ένα χτιστό ντους. Προτείνονται τα ψηφιδωτά ή τα μικρότερα πλακίδια γιατί προσαρμόζονται εύκολα στις κλίσεις. Επίσης τα μικρότερα πλακίδια έχουν περισσότερους αρμούς από τα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αντιολισθητική η επιφάνεια λόγω της τραχύτητάς τους. 

Εξαιρέσεις

Παρόλα αυτά υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε ένα δωμάτιο-ντους, χωρίς καμπίνα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερου μεγέθους πλακίδια για να καλύψουν το δάπεδο, με μία κλίση που να οδηγεί σε μια ευθύγραμμη σχάρα, και τα πλακίδια μπορούν να συνεχίσουν στο χώρο του μπάνιου. Το σημαντικότερο που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του είναι η αντίσταση στην ολίσθηση. Η αντιολισθητικότητα στα πλακίδια μετριέται με μια μονάδα που ονομάζεται Coefficient of Friction (Συντελεστής Τριβής) ή COF. Τα μεγάλα πλακίδια που χρησιμοποιούνται σε χώρους που βρέχονται, όπως οι ντουζιέρες,  πρέπει να έχουν COF από 0,6 και πάνω.  

Πώς να διαλέξω πλακάκια για Τοίχους Ντους

Καλή επιλογή πλακιδίων για τους τοίχους του ντους αποτελούν οποιαδήποτε είναι κατάλληλα για χώρους που βρέχονται.

Τα γυαλισμένα κεραμικά και πορσελανάτα πλακίδια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα, από τα συνηθισμένα τετράγωνα 10×10 στα ορθογώνια 7×21, μέχρι και τα μεγάλα οποιουδήποτε μεγέθους, εφόσον ο τεχνίτης μπορεί να τα διαχειριστεί.

Το γυαλί και η πέτρα είναι επίσης καλές επιλογές για αυτή τη χρήση.

Τα μεγάλα διάφανα πλακίδια γυαλιού είναι δύσκολα στην τοποθέτηση και μπορεί να φανεί η υγρασία πίσω από τα πλακίδια, ενώ ασφαλέστερη επιλογή είναι τα μικρά και έγχρωμα γυαλιά.

Η πέτρα είναι εύκολη στον καθαρισμό και ανθεκτική στη συγκέντρωση αλάτων από το νερό. Όσον αφορά τους αρμούς, το πλεονέκτημα της αντιολισθητικότητάς τους δεν ισχύει για τους τοίχους, οπότε το ερώτημα του μεγέθους των πλακιδίων αφορά το μέγεθος του τοίχου, τη διαρρύθμιση, το σχήμα, καθώς και τη συντήρηση: η τραχιά επιφάνεια του στόκου καθαρίζει δυσκολότερα από τη λεία των πλακιδίων. 

Αναλογίες

Οι αναλογίες είναι πολύ σημαντικές στα πλακίδια τοίχου, και ιδιαίτερα για τις καμπίνες του ντους. Τα φθηνά πλακίδια, όπως κάποια συνηθισμένα κεραμικά τετράγωνα των 30εκ. μπορεί να χαλάσουν την αισθητική του μπάνιου, ειδικά όταν οι άκρες τους πρέπει να κοπούν σε παράξενα μεγέθη. 

Συνηθίζεται πλέον η χρήση ψηφιδωτών στους ίδιους ή σε συμπληρωματικούς τόνους με το υπόλοιπο μπάνιο ώστε να αναδειχθεί η ντουζιέρα. Αν και αυτές οι επιλογές έχουν μεγαλύτερο κόστος ανά τετραγωνικό, δεν χρειάζεται να καλύψουν μεγάλη έκταση. Κάνουν τον χώρο αμέσως ιδιαίτερο και μοναδικό.

Βρείτε στο κατάστημά μας, μοναδικά προϊόντα, υψηλής αισθητικής για το σπίτι σας. Διακοσμήστε το όπως εσείς θέλετε με τη γνωστή ποιότητα Παράβαλος“.

Για τη δική σας εξυπηρέτηση και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με το κατάστημά μας.

Βρείτε μας στο Google